donderdag 28 juli 2016

Moeder en dochter uit Gasselternijveen zwaargewond bij ongeluk in België

Gasselternijveen - Een gezin uit Gasselternijveen is gisteren gewond geraakt bij een zwaar ongeval op de E17 bij de Belgisch-Franse grens.
Een vrachtwagen reed in op de auto met caravan van het gezin. De moeder van het gezin is in levensgevaar. Ze kon pas na meer dan twee uur bevrijd worden. Ook twee andere familieleden zaten bekneld, een vader en een dochtertje. De vader raakte lichtgewond. De moeder en dochter zijn zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Er was ook een zoontje bij, hij bleef zo goed als ongedeerd. Het jongetje werd opgevangen door een man uit Amsterdam, terwijl de vader in allerijl zijn vrouw en dochtertje probeerde te helpen. De vrachtwagen reed op het moment van het ongeluk achterop een file. De caravan achter de wagen van het gezin werd door de vrachtwagen naar voren geduwd. Terwijl dat gebeurde wist de vader, die achter het stuur zat, naar rechts uit te wijken. ,,Anders hadden ze van voren op een tankwagen gebotst", vertelt de Amsterdammer die het ongeluk zag gebeuren.

Doordat de vader uitweek raakten de inzittenden aan de rechterkant van de auto, de moeder en het dochtertje, gewond. De personenwagen kwam op zijn dak terecht. De caravan is zwaar beschadigd. De truck was geladen met benzine, maar dat leverde geen extra gevaar op. Op de snelweg was het één grote ravage van stukken caravan en spullen.

Filevorming
Volgens een verkeersdeskundige werd de aanrijdende vrachtwagenchauffeur vermoedelijk verrast door de filevorming richting de grens. Of er sprake is van een te hoge snelheid wordt nog onderzocht. Er was geen alcohol in het spel.

Het ongeluk gebeurde rond 10.30 uur ter hoogte van het Belgische Aalbeke. Het verkeer werd tot 15.00 uur omgeleid via de vluchtstrook.

Populaire route
De E17 is een populaire route voor Nederlanders die richting Frankrijk reizen. Toch kunnen Nederlanders beter via Doornik reizen (E403/E42), zo meldt de Verkeers InformatieDienst (VID). ,,Hier staan geen grensfiles."

Files op de Belgische E17 voor de Franse grens zijn aan de orde van de dag sinds begin november de Franse politie grenscontroles invoerde in de strijd tegen terrorisme.

36 ongelukken
De VID telde sinds de invoering van de Franse grenscontroles, sinds begin november in de strijd tegen terrorisme, op de E17 tussen Aalbeke en de grens 36 ongelukken. In mei raakte nog 25 Nederlands gewond toen hun touringbus op bijna dezelfde plek in een kettingbotsing belandde. De Bulgaarse trucker die op de bus in reed, overleed. Ter vergelijking: dezelfde periode een jaar eerder levert op hetzelfde stuk 'slechts' vijf ongelukken op.

Vanwege het filegevaar zijn er snelheidsbeperkingen ingevoerd, maar volgens de Kortrijkse burgemeester Van Quickenborne wordt niet genoeg gecontroleerd door de Belgische politie. ,,Er zijn snelheidsbeperkingen ingevoerd: 90 km/u vanaf Kortrijk-Oost en 70 km/u iets verderop. Ik moet steeds weer vaststellen dat die niet gerespecteerd worden", zei hij na het ongeluk in mei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten