vrijdag 20 juli 2018

Blauwalg in het Pageplas door warm weer

Stadskanaal - Donderdagmorgen zijn er waarschuwingsborden onderaan de informatieborden aangebracht rondom het Pageplas in het Pagedal te Stadskanaal. In Stadskanaal en o.a. het Zuidlaardermeer in Zuidlaren is blauwalg in het (zwem)water aangetroffen.
Door de lange warme periode komt blauwalg steeds meer tot groei in het water. Blauwalg kan huid- en darmklachten veroorzaken als men in het water is geweest te zwemmen.

Lichaam en Gezondheid:
In verband met de gezondheid wordt aangeraden niet te zwemmen in gebieden met te veel blauwalg. Sommige soorten kunnen giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden. Deze stoffen kunnen via de mond het lichaam binnenkomen. Juist daarom is voor kinderen zwemmen in met blauwalgen besmet zwemwater gevaarlijk: ze nemen nog weleens per ongeluk een paar slokken water. Ze zijn ook nog eens kwetsbaarder dan volwassenen. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot langetermijnschade aan het zenuwstelsel leiden.

**Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Foto's: 112Regioflits








Geen opmerkingen:

Een reactie posten