dinsdag 6 augustus 2019

Vier jaar celstraf voor overvaller tankstation

Gieten - Ook al ontkent de Assenaar bij hoog en laag, de rechtbank weet het zeker: hij was de man die op 6 april het tankstation in Gieten overviel en daarna op straat een man probeerde te beroven.

Daarvoor en voor eerdere mishandelingen, het bedreigen van politieagenten en diefstal is de 21-jarige man veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Ook bepaalde de rechtbank dat hij zich moet laten behandelen voor zijn drankverslaving. Na zijn straf moet hij naar een instelling voor begeleid wonen. Vanwege zijn lage IQ en stoornissen is hij verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Lees ook: Verdachte aangehouden na overval op tankstation

De officier van justitie vroeg twee weken terug om extra psychiatrisch onderzoek van de man, omdat zij eigenlijk wilde dat hij tbs met dwangverpleging zou krijgen. Ze wilde de zaak daarom uitstellen. De rechtbank vond extra onderzoek om te kijken naar de mogelijkheid voor tbs niet nodig.

Gewapende overval
Op de avond van 6 april werd de medewerkster van het tankstation in Gieten overvallen door een gewapende man met een bivakmuts, die geld eiste. Ze gaf een geldcassette mee. Een automobilist die de man een paar minuten later in de buurt van de N34 zag lopen, stapte uit en pakte de geldcassette af omdat hij de situatie niet vertrouwde.

Daarop deed de Assenaar opnieuw zijn bivakmuts op, pakte het wapen, deed of hij het doorlaadde en eiste het geld terug. De eigenaar van het tankstation hield de man op de carpoolplaats bij de N34 aan.

Tanzania
De rechtbank noemde de overval en de poging tot beroving daarna op straat heel ernstig. Dat het wapen uiteindelijk niet echt bleek te zijn, maakt de zaak niet minder erg, vindt de rechtbank.

De Assenaar, die als kind met zijn moeder uit Tanzania is gevlucht, moet bijna 2.000 euro schadevergoeding betalen aan de medewerkster van het tankstation en ruim 700 euro aan haar baas. De man die op straat met het wapen werd bedreigd, krijgt 800 euro schadevergoeding.

Tekst: RTV Drenthe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten