donderdag 17 december 2015

Gietenaren zijn herrie N33/N34 nu echt zat

Gieten - Gietenaren Jan Abbas en Mike Dorst hebben donderdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Aa en Hunze opnieuw gepleit voor maatregelen tegen de geluidsoverlast van de N33 en de N34. Ze deden een emotionele oproep aan de raad om nu eindelijk eens spijkers met koppen te slaan. 
‘Het is schandalig wat er gebeurt. We zijn nu al 7 jaar aan het praten, er is ons van alles beloofd, maar nog gebeurt er niets. We voelen ons niet serieus genomen’, aldus het duo, dat namens een paar honderd gezinnen uit Gieten spreekt. 

De twee haalden weer eens een aantal voorbeelden aan van schrijnende situaties, van onverkoopbare woningen en gezondheidsproblemen. 
Het duo hekelde ook de manier waarop eerdere onderzoeksresultaten zijn aangepast. Bijvoorbeeld door uit te gaan van stillere vrachtwagen-motoren en -banden binnen tien jaar. ‘Dat is nog maar de vraag en bovendien zie je steeds meer vrachtwagens uit het Oostblok, waar ze lachen om onze normen.‘ 

Spits
Ook zijn de resultaten, die uitwezen dat het geluidsniveau rond de norm van 50 db zit, gemiddelden. ‘Tijdens de spits is het niveau veel hoger, rond 75 db. En dat is omgerekend tien keer te hard.’ Op een vraag van het CDA of de geluidsoverlast sinds de verdubbeling van de N33 is toe- of afgenomen waren beide heren stellig: er is sindsdien méér geluid. 

Onwillige boer
Hoe dan ook zouden er maatregelen worden genomen, waar ook geld voor is gereserveerd, maar die laten op zich wachten. ‘Tijdens het laatste overleg dat we met wethouder Co Lambert hadden, stelden we hem een simpele vraag: wanneer komen die maatregelen nou? Zijn antwoord was: wij kunnen niets doen, want we hebben te maken met een onwillige boer in Rolde, die te veel geld wil voor zijn grond. Maar wat hebben wij in Gieten nou te maken met een onwillige boer in Rolde? Hier in Gieten zitten een paar honderd gezinnen al jaren met de gebakken peren en we willen daar niet nog eens tien jaar mee zitten.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten